Stres – nužnost ili lična odgovornost

objavljeno:
Dok vi radite više, izgarate na poslu i zanemarujete u potpunosti svoj privatni život, da biste sebi i svojoj porodici obezbedili lagodan život, ne čini li vam se da možda preterujete i da pojedinci oko vas žive mnogo srećnije i rasterećenije… jednako putujući, živeći u vašem naselju i vozeći kola iste kategorije. 
 
Stres je neminovnost današnjice i zasigurno ga se ne možete u potpunosti osloboditi, ali morate se suočiti sa činjenicom da je kontinuirani stres posledica vaše slabe organizacije i nije neizbežan.
 
Sam po sebi stres je apsolutno normalna pojava. Svi osećamo dozu stresa kada razmišljamo o poslu, o porodici, ispravnosti svojih odluka, zdravlju, budućnosti. On može biti i odličan pokretač, ali moramo ga biti svesni i dozirati ga u pravoj meri. Da biste se oslobodili stresa izazvanog poslom, i izbegli nagomilavanje napetosti, morate naći konstruktivan način, inače lako možete upasti u zamku. Ili ćete vi prevazići stres, ili će on prevladati vama. 
 
Granice i razgraničenja i izuzetno dobra organizacija, delegiranje zaduženja i odgovornosti umanjuju rizik od prekomernog stresa i neizmerno pomažu očuvanju ravnoteže privatnog i poslovnog života.
 
Dobra organizacija je ključna za umanjenje uzroka stresa. Morate planirati svoje vreme i obaveze, količinu posla i prioritete. Kada pronađete način da uskladite svoje obaveze i pronađete svoj mir na poslu, jednako dobro kao i u privatnom životu, osetićete ogromno olakšanje i počećete istinski da uživate u svim blagodetima visoke pozicije, porodičnog života i druženja sa prijateljima.
 
Svoja znanja kasnije prenesite i kolegama. Pomozite im da i oni budu bolje organizovani – tako ćete umanjiti i njihov nivo stresa i prenošenje napetosti na ostale članove tima.
 
Izvor ilustracije: www.freedigitalphotos.net
 
 
Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje će vaš dan učiniti mnogo mirnijim, a jednako produktivnim.
 
Ne dozvolite da upadnete u besmisao posla – udahnite, spustite loptu na zemlju i trezveno razmislite da li sve što je pred vama mora da se uradi, baš sada, i da li to samo vi morate da odradite. Lišite sebe bespotrebnih obaveza, dozvolite drugima da ponesu deo odgovornosti – na taj način ćete pojačati njihov nivo odgovornosti i samopouzdanja, oni će biti važnija karika i imaće jaču motivaciju i želju za postignućem, a vi ćete kroz brz pregled kontrolnih tačaka opet biti sigurni da je sve urađeno ispravno i na vreme, kao da ste vi lično sve uradili.
 
Preostalo vreme utrošite na druge obaveze i obratite ponovo pažnju na sebe, porodicu i prijatelje. Uskraćivanjem ličnih potreba, koje se nekako uvek mogu odložiti, jer su vezane za ljude koji vas vole i podržavaju, zapravo samo nagomilavate stres, ne dozvoljavate sebi prostor za regeneraciju i time uništavate svoje zadovoljstvo, sreću, a vrlo često i odnose sa dragim osobama.
 
Nekada smo imali posao od 8 do 4 i sve pre i posle toga je bio naš privatni život. Pejdžeri su bili prva u nizu naprava koja je počela da urušava granice između privatnog i poslovnog. Svi napredniji uređaji koji su usledili, pravljeni sa ciljem da nam olakšaju život i rad, zapravo su nam samo omogućili veći nivo stresa i napetosti, jer smo sada na poslu i kada smo na godišnjem odmoru, roditeljskom sastanku ili u pozorištu… Vaš tablet i blackberry su tu da vam pomognu da imate kontrolu nad svojim obavezama, i ne dozvolite da oni preuzmu kontrolu nad vama.
 
Pošto više ne postoje formalne granice između ova dva sveta, naša lična odgovornost je da razgraničimo procese i odlučimo kojem ćemo delu u kom trenutku prepustiti svoje vreme i svoju energiju.  Nemojte se plašiti da je uzaludno ulagati napor u ovo razgraničenje. U početku neće biti nimalo lako reći ”ne” poslovnom sastanku u korist večere sa prijateljima, ali kada uvidite sve blagodeti života sa umanjenim stresom, svaki naredni put ćete sličnu odluku mnogo lakše doneti.
 
Postoji i staro pravilo koje su nam majke nebrojeno puta ponovile: fokusirajte se – kada uzmete da radite jednu stvar, koncentrišite se na to što radite, a o ostalim problemima počnite da razmišljate kada na njih dođe red. Ukoliko vam se ipak desi da kroz rad na jednom zadatku vaše misli češće odlaze na drugu stranu, proverite da li ste dobro postavili prioritete, i probajte da zamenite redosled…
 
Iznenadne i neplanirane situacije su svakako veoma česti izazivači stresa. Na vama je da se potrudite da unapred procenite sve potencijalne rizike i neželjene situacije pre nego što krenete sa realizacijom određenog posla. Na taj način ćete unapred biti spremni za situacije koje se mogu pojaviti. Naravno, ne može se uvek sve predvideti, ali ukoliko predupredite 3 od 5 stresnih situacija, nakon obavljenog posla ćete biti značajno manje iscrpljeni. 
 
Neophodno je da redovno osvežavate svoju energiju, kroz opuštene trenutke koje ćete provesti sa svojom porodicom ili prijateljima. Ne zaboravite svoje hobije. Uradite nešto za sebe. Krajnje jednostavne stvari, koje ne zahtevaju veliku organizaciju su divan način za oslobađanje od stresa i punjenje pozitivnom energijom. Vaša deca će više ceniti kvalitetno vreme provedeno sa vama u lagodnoj šetnji po kraju ili vožnji bicikla, nego hektičnu organizaciju odlaska na Frušku goru i povratka u roku od 5 sati.
 
Izvor ilustracije: www.freedigitalphotos.net
 
 
 
Stres sam po sebi podiže krvni pritisak, ubrzava puls, disanje, metabolizam i to je normalna fizička reakcija organizma sa ciljem da pomogne vašem telu da reaguje brzo i efikasno na novonastalu situaciju. Ali ukoliko se stresne situacije nadovezuju jedna na drugu, a vi ne načinite mentalni i emocionalni balans da ublažite trenutne efekte stresa, oni će postati konstanta i time ugroziti vaše zdravlje i ugroziti i druge segmente vašeg života. 
Kontinuirani stres neminovno urušava vašu produktivnost, negativno se odražava na vaše zdravlje i vodi u sagorevanje. Sindrom sagorevanja (burnout) je sledeća faza vašeg života ukoliko ne uspete da se izborite sa zamkama poslovnog života u današnje vreme. Stoga je neophodno da se sa distance dobro zagledate u sebe, svoj posao, privatni život i zdravlje i pravovremeno preduzmete odgovarajuće mere u izbegavanju i kvalitetnom prevazilaženju stresnih situacija, kako biste sebi obezbedili ugodan i zdrav život dostojan uspešnog poslovnog čoveka.
 
 
Autor: Nataša Savić